Taze taze fırından yeni çıkmış ekmeği fırıncıdan mı alıyorsunuz? Ekmeğinizi evde yapmanız için birçok neden var. En önemli neden ise, ekmeğinizin içindeki maddelere siz karar verebileceksiniz. Fındık, sebze ve tahıllardan oluşan en sevdiğiniz karışımları bir araya getirebilirsiniz veya alerjen bünyelerin de korkmadan tüketebileceği bir ekmek pişirebilirsiniz. Böylece mutfakta hem farklılık yakalamış olacaksınız hem de daha bilinçli beslenmeye doğru ilk adımı atmış olacaksınız.

 

En Sevdiğiniz Ekmek İçin Hamur

Hamuru isterseniz mutfak robotunda veya geleneksel olarak elde de yoğurabilirsiniz. Önemli olan, kullandığınız unun türüne göre yoğurma işleminin süresini belirlemenizdir. Buğday unu ihtiva eden hamurları daha yoğun yoğurmak gerekirken çavdar unu ile hazırlanan hamurlar daha az yoğurulabilir. Yoğurma işleminden sonra hamurun kabarmasını beklerken, üzerini nemli bir bezle örtmeyi unutmayın ve sıcak bir yerde bekletin. İdeal olan 24 °C. Hamurun yeterince kabardığını anlamak için hamura parmağınızla yaklaşık 1 cm bastırın. Eğer dört üçü oranında hamur geri yaylanıyorsa yeterince kabarmış demektir.

 

Ekmeği Fırında Kurutmayın

Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır. İdeali ısı ayarını önce yükseltmek ve bir müddet sonra tekrar düşürmektir, böylece ekmeğinizin rengi fazla kararmaz. Diğer bir önemli nokta, fırında yeterli oranda nem olmasıdır. Bunun için isterseniz fırına biraz su koyabilirsiniz veya arada bir ekmeğinizin üzerine su serpiştirebilirsiniz. Bir çöp şiş yardımıyla ekmeğinizin piştiğini anlayabilirsiniz. Çöp şiş temiz çıkıyorsa ekmeğiniz hazırdır!

 

Mükemmel Ekmek İçi ve Kabuğu

Ekmeğin içi elastik, nemli ve aromatik olmalıdır. Kabuğu ise çıtır çıtır olmalıdır. Eğer kabuğunun parlak olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkarır çıkarmaz biraz soğuk su ile fırçalayın. Alternatif olarak pişirmeden önce ekmeğinizin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde fındık fıstık ve tahıllar da daha iyi sabitlenmiş olur. Tatlı hamur ekmeklerde süt kullanabilirsiniz ve ardından biraz şeker serpiştirebilirsiniz.

 

Ekmeğinizi Taze Tutma Yöntemleri

Ekmeğinizi tüm olarak ve kesim yeri aşağı gelecek şekilde ekmek kutusuna koyabilirsiniz. Bu şekilde havada bulunan bakterilerin ekmeğe ulaşması önlenmiş olacak ve hemen kurumayacaktır. Alternatif olarak kağıt poşette veya keten torba içinde de saklayabilirsiniz. Ekmeğinizi buzdolabına ise sadece çok sıcak havalarda koyabilir ve hızlıca eskimesini önlemiş olursunuz.

Öneri: Eğer çok fazla ekmek pişirdiyseniz veya uzun süre saklamak istiyorsanız, ekmeğinizi tek parça olarak veya porsiyonlar halinde derin dondurucu poşetlerinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.

Paylaş: