Espresso Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz?

 
Güne sert bir kahve olmadan başlayamıyor veya güzel bir yemekten sonra içeceğiniz bir kahve olmazsa olmazınızsa, sizi espresso hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz keyifli bir yazı sizleri bekliyor. Espressoya dair her şeye gelin birlikte göz atalım. 😊
 
Espresso, kahve severlerin hayatında büyük yeri olan bir kahve çeşididir. Latte, mocha, americano gibi sevilen birçok kahve, espresso ile yapılır. Siz de bir Cafissimo Classic ile kendi evinizde kolaylıkla leziz bir espresso hazırlayabilir, birbirinden lezzetli kahveleri tadabilirsiniz.
 

 
Espresso yöntemi, karşımıza ilk olarak 19. yüzyılda çıkmaktadır. İlk espresso makinesi, 1901 yılında, İtalyan kahveci Luigi Bezzerra tarafından icat edilmiş olup bu girişimi şirketleşmiş ve seri üretime geçmiştir.
 
Espresso hazırlanış sürecinde, büyük bir titizlik ve dikkat isteyen bir kahve olduğu unutulmamalıdır. Hazırlanışındaki püf noktalara dikkat ederek, daha kaliteli bir espresso elde edebilirsiniz.
 
Espresso, diğer kahve çeşitlerinden farklı olarak ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinin yüksek basınç altındaki sıcak su ile demlenmesiyle oluşur. İnce öğütülmüş kahve çekirdeklerinin içinden yaklaşık 90 derece sıcaklığındaki su yüksek basınçla çok kısa bir sürede geçirilerek hazırlanır. Bu işlem, yüksek basıncı sayesinde kısa sürede kahvenin rengini, tadını ve aromasına suya taşıyabilir. “Espresso” adı da tam olarak buradan gelmektedir. İtalyancada “Ekspres” anlamına gelmektedir.
 
İyi bir espressonun en önemli püf noktası, üzerindeki köpüktür. Köpük için İtalyanlar, “Crema” sözcüğünü kullanmaktadır. Bol köpük, espressonun aromasının havayla karışması sonucunda kaybolmaması için bir örtü görevini görür. Köpüklü bir espressoda, kahveniz bitene kadar yoğun espresso aromasını hissedebilir, her yudumda aynı keyfi alabilirsiniz. Eğer espressonuz az köpüklü veya köpüksüz ise aroması çabucak kaçacak, kahvenin sonuna doğru tatsızlaşacaktır. Bu sebeple, kusursuz espresso için kalın ve yoğun bir köpük olmazsa olmazdır. Bu köpüğü elde etmek için basınçlı suyun, çekilmiş kahvenin içinden yalnızca 30 saniye geçirmeniz gerekmektedir. 30 saniyeyi geçtiğiniz takdirde kahvenizin tadı bozulmaya, rengi koyulaşmaya başlar. Kusursuz koruyucu görevini görecek olan, sağlam bir köpüğün üzerine bir adet küp şeker koyup batıp batmayacağını kontrol edebilirsiniz. Eğer küp şeker köpüğün üstünde kalıyor, kahvenin içine düşmüyorsa o köpük sizin için en iyisidir.
 
Espresso Milano Style Çekirdek Kahve veya Espresso Sicilia Style Çekirdek Kahve ile espresso yapmayı tercih ediyorsanız, bir fincan espresso yapımı için ihtiyacınız olan kahve çekirdeği sayısı yaklaşık olarak elli adettir. Çekirdekler öğütüldüğünde yaklaşık 7 gram toz kahve elde edebilirsiniz. Bu da bir fincan espresso için gerekli olan çekilmiş kahve miktarına eşittir. 7 gram toz kahveden geçirmeniz gereken su miktarı ise yaklaşık üç çorba kaşığıdır. Eğer bu ölçüyü kaçırırsanız kahvenin tüm aroması ve rengi, su ile beraber kaybolabilir.
 

 

 
İçim boyunca sıcaklığını koruyan bir espresso için Zwilling Çift Camlı Kulplu 2’li Espresso Bardak Seti’ni önceden ısıtmanız gerekir. Eğer ısıtma işlemini yapmazsanız zaten az miktarda olan espresso, soğuk bir fincanda sıcaklığını çabucak kaybedecektir.
 

 
Espressoyu sade içmek istemezseniz, birbirinden farklı kombinasyonlarla espressodan birçok kahve çeşidini de elde edebilirsiniz. Espresso; Latte, Americano, Macchiato, Mocha gibi kahvelerin de temel maddesidir.
 
Afiyet olsun! 😊
 

Paylaş: