Mutfakta hazırlanan yiyeceklerin kalitesini sadece kullanılan içerikler belirlemez. Mutfak araç gereçleri de ve ne tür malzemelerden üretildikleri de önemlidir. Mutfağımızda ise eski gelenekler modern hayatla buluşuyor. On yıllardır deneyimlenen mutfak yardımcılarını da hala severek kullanıyoruz, yenilikçi ve kolaylık getiren ürünleri de. Malzemeleri farklı kılan unsurların neler olduğunu, bakımlarının nasıl yapıldığını ve hangi yemek için uygun olduklarını burada öğrenebilirsiniz.

 

Emaye

Emaye camdan bir kaplamadır. Özelliği ise nötr bir aroması olmasıdır. Emaye içinde hazırlanan yiyeceklerin tadı bir değişikliğe uğramadan saf olarak kalır. Düz cam yüzeyinin temizliği kolaydır ve oldukça hijyendir. Emaye aynı zamanda sıcaklığı iyi yayar. Böylece yemekleriniz hem hızlı hazırlanır hem de enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Emaye kaplamanın altında demir döküm bulunur. Kullanılan emaye tencere veya tavanın kulpları da kapağı da çok hızlı bir şekilde ısınır. Mutlaka mutfak eldivenleri kullanarak dokunun!

 

Güveç

Bu doğal malzemenin mutfaklarda uzun yıllara dayanan bir geleneği vardır ve günümüzde hala sevilerek kullanılır. Güveç tencerede örneğin patates ve sebzeleri yağ ve su kullanmadan da pişirebilirsiniz. Bu şekilde gereksiz yağ kullanımından kaçınmış olur ve son derece yoğun bir aroma elde etmiş olursunuz. Vitamin ve diğer besin değerleri kaybolmaz. Önemli: Güveç farklı ısı derecelerini sevmez. Bu nedenle bütün yiyecekleri soğuk fırına verin ve yavaşça istenilen dereceye yükseltin.

 

Silikon

Son derecek rahat kullanımı olan ve bakımı kolay olan bu malzeme mutfaklarda giderek daha çok yaygın hale geldi. Örneğin pasta ve kek kalıbı olarak tercih ediliyor. Silikon kalıplarının esnek olması nedeniyle de kek veya ekmek gibi ürünler kolaylıkla çıkarılabiliyor. Yağlamaya da gerek kalmıyor. Ayrıca silikon bulaşık yıkama makinesine uygundur, mikro dalgada kullanılabilir ve ısıya dayanıklıdır. Derin dondurucudan direkt fırına vermek bile sorunsuzdur.

 

Kaplama Tavalar

Mutfakta belki de en yararlı yenilikçi malzemeler arasında yapışmaz kaplama tavaları ilk sıralara koyabiliriz. Kaplama tavalar yağsız da rahatlıkla kullanılabilir ve fırın için uygun olanlarını fırına rahatlıkla verebiliriz. Hiçbir şekilde yapışmaz. Tavaların yapışmaz kaplama özelliğini dokunarak hissedebilirsiniz. Ne kadar kaba-sert ise o kadar iyidir. Çünkü kaplama altına yerleştirilen minik parçacıklar kaliteli tavaların yüzeyini mekanik kullanımlara karşı daha dayanıklı olmasını sağlıyor.

Paylaş: