Kuşkonmaz mevsimi geldi! Bu yöresel sebze nasıl hazırlanır? Beyaz ve yeşil kuşkonmaz arasındaki fark nedir? Kuşkonmaz hazırlamanız için tüyolar ve önerileri sizin için hazırladık.

 

Kuşkonmazları Doğru Soymak

Kuşkonmazları iyice yıkadıktan sonra iyi bir kuşkonmaz doğrayıcısı, yoksa patates doğrayıcısı ile soyun. Normal bir mutfak bıçağı kullanmayın çünkü kuşkonmazın büyük kısmı ziyan edilir. Kuşkonmazların uçları en zarif ve kırılgan olan bölümdür ve soyulmaz. Kuşkonmazların bitişleri genelde sertleşmiş ve hafif odunsu bir tat verdiği için, bu yerleri 0,5 – 2 cm genişliğinde kesip atabilirsiniz.

Kuşkonmazları soyma esnasında baş tarafı bilek tarafına yatırılır ve sıkmadan tutulur. Soyucu kuşkonmazın alt kısmından tutularak elden dışarı ve aşağıya doğru çekilir. Bu arada kuşkonmaz her defasında çevrilir.

Yeşil kuşkonmazların tamamını soymaya gerek bulunmaz çünkü beyaz kuşkonmazlara göre kabukları daha ince ve yumuşaktır. Kabukların üçte birini soymanız yeterli. Kurumuş yerlerini ise kesip atın.

 

Kuşkonmazları Doğru Pişirmek

Tamamen arzuya ve damak tadına göre kuşkonmazı pişirmenin birçok farklı yolu var. En yaygın ve kolay olanı ise tuzlu suda pişirmek. Biraz şeker eklendiğinde, varsa acımtırak tadının alınması sağlanır. Bir parça tereyağı lezzetini artıracaktır. Sebze suyu içinde de hazırlayabilirsiniz, ancak kuşkonmazın asıl tadı biraz da olsa değiştirilmiş olacaktır. Daha sert ve yoğun bir tat istiyorsanız, kuşkonmaz kabuklarını ve kestiğiniz uçları daha sonra kuşkonmazlar için kullanacağınız suda kaynatmanız tavsiye edilir.

Kuşkonmazların kalınlığına göre en fazla 20 dakika kadar kaynatın. Yoksa çok yumuşak olurlar. Kuşkonmaz tencerelerinde kuşkonmazlar dikine dizilir ve çok az su gerekir. Kuşkonmazların yalnızca üçte biri su ile kaplanır, diğer bölümleri ise ağzı kapalı tencerede buharda pişer. Pişirme süresi daha kısa olur ve 15 dakikada hazır hale gelirler. Kuşkonmazları tencereden çıkarırken hafifçe eğilir ama tamamen bölünmezse, doğru pişmişlerdir.

Paylaş: