Köy Ekmeği

Malzemeler

½ paket yaş maya (20 g)

500 g buğday unu

½ çay kaşığı tuz

Çalışmak için un

 

Hazırlama: 75 dk. | porsiyon başı 280 kcal | 1 ekmek pişirme kalıbı için

 

Hazırlanışı

  • Mayayı ufalayın ve 300 ml ılık su bulundurduğunuz kabın içinde eritin. Üstü kapalı olarak 10 dakika dinlendirin.
  • Unu ekmek pişirme kalıbına koyun, ortasında bir havuz açın. Maya karışımını ve tuzu havuzun ortasına koyun. Hamur yumuşak kıvam alana kadar iyice yoğurun.
  • Ellerinizi una bulayın ve hamuru yuvarlayın. Mutfak beziyle üzerini örtün ve bu şekilde yaklaşık 1 saat 30 dk. dinlendirin.
  • Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin. Kalıbı çıkarın ve dikkatlice açın (Dikkat: Sıcak buhar çıkabilir!). Ekmeği fırın ızgara tepsisi üzerine koyun ve soğumasını bekleyin.

 

Öneri: Arzu edenler hamuru yoğurduktan sonra susam, kabak çekirdeği veya ayçiçeği çekirdeği ( 5 g kadar) ekleyebilir ve kısaca yoğurabilir. Ardından yukarıdaki tarifte olduğu gibi mayalanmasını bekleyin. Daha sonra hamurun üzerini biraz su ile fırçalayın ve arzunuza göre tahıllar veya çekirdekler serpiştirin. Ekmek kalıbında fırına verin.

 

Kızıl Buğday Ekmeği

Malzemeler

650 g kızıl buğday unu

Tuz

1 paket yaş maya

Kalıp için yağ

 

Hazırlama: 5 dk. | Pişirme: yaklaşık 50 dk. I porsiyon başı 145 kcal | 1 dikdörtgen kalıp için

 

Hazırlanışı

  • Kalıbı yağlayın. Unu ve 1 yumurtayı bir kasede karıştırın. Mayayı ufalayın ve unun üzerine serpiştirin.
  • Yoğurma el robotuyla 1/2 l el ılık su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun.
  • Hamuru kalıba alın ve önceden ısıtılmış fırında 200° (orta, fanlı 180°) yaklaşık 50 dakika pişirin.
Paylaş: