Kağıt filtreler ile kahve hazırlamak hem çok hızlı hem de çok kolay. Makinelere başvurmadan siz de filtre kahve keyfi yaşayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şeyler ise sadece kahve filtresi ve kahve demliği. Tabii bir de ağız tadınıza uygun filtre kahve!

 

  • Filtre tutucusunu uygun bir kahve demliğinin üzerine koyun ve içine filtre kağıdını yerleştirin. Kağıdın kendine özgü tadını ortadan kaldırmak için biraz sıcak su dökün ve eşit olarak nemlendirdiğinizden emin olun. Ardından kahve demliğindeki suyu boşaltın.
  • Kahve aromalarının tam olarak ortaya çıkması için taze ve orta sertlikte su tercih etmek gerekir.
  • Kahve aromaları her bir kahve çekirdeğinin içinde saklıdır. Kahve çekirdekleri küçültüldüklerinde ve öğütüldüğünde ise bu aromalar açığa çıkar. Öğütme ayarı ise kahve tadını etkileyen bir unsurdur. Yanlış ayarda çekilen kahvenin tadı su gibi veya ekşimsi, sert ve acı olabilir.
  • Filtre tutucusu ile kahve yapmak için kahvenin orta incelikte çekilmiş olması gerekir.
  • Fincan başı ne kadar çok kahve konulursa kahvenin tadı o kadar acı olur. Normal bir kahve miktarı 7 gramdır ve yaklaşık 125 ml orta sertlikte bir kahve elde edilir. Daha sert veya büyük boy fincandan içmek isteyenler 10 gr yani bir buçuk yemek kaşığı kahve kullanabilir.
  • Öğütülmüş kahveyi nemlendirdiğiniz filtreye koyun. Üzerinin mümkün olduğunca düz olmasına dikkat etin. Kahvenin üzerini yaklaşık 1 cm geçecek kadar su koyun. Kahvenin biraz kabarmasını bekleyin.
  • Su tamamen aktıktan sonra kalan suyu yavaşça orta kısımdan kenarlara doğru dairesel hareketler çizerek dökün. En son olarak filtrenin ortasında gelecek şekilde ince şerit halinde biraz daha su dökerek filtrede su seviyesinin kalmasını .

 

Bunu Biliyor Muydunuz?

  • Suyun kalitesi kahvenin lezzetini oldukça etkileyen bir faktördür. Su ne kadar yumuşak olursa kahvedeki asitler o kadar ön plana çıkar. Su ne kadar sert olursa kahvenin asiti o kadar nötrleşir.
  • Filtre haznesinden de daha kolay bir yöntem ise kahveyi direkt fincanda hazırlamaktır. Bunun için bir fincana iki yemek kaşığı dolusu kahve ve 150 ml kaynamış su koyun, karıştırın ve biraz bekletin. Hepsi bu!
  • Filtreye su döktükten sonra kahvenin yüzeyinde oluşan düz yüzey kahve içindeki maddelerin eşit şekilde ortaya çıktığının bir göstergesidir. Öğütme ayarının tam olması gerektiği gibi olduğunun bir işaretidir. Kahvenin incecik tanelerinin eşit olarak nemlendirildiğini gösterir.
Paylaş: