Pratik ve Lezzetli Kış Mezeleri

 
Evde vakit geçireceğiniz, keyifli bir kış akşamına lezzet katacak, pratik olmasının yanında birbirinden lezzetli kış mezesi tariflerimize göz atmak için yazımızın devamını okumayı unutmayın. 😊
 

Balkabaklı Mücver Tarifi

 

Malzemeler

 

  • 250 gr. Balkabağı
  • 2 adet yumurta
  • ½ adet soğan
  • 3 dal taze soğan
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 iri diş sarımsak
  • 9 adet karanfil
  • 1/6 muskat rendesi
  • 1 adet kuru kırmızı biber ya da 1 çay kaşığı pulbiber
  • 30 gr. kabak çekirdeği içi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Ayçiçek yağı
  • Tuz

 

Üzeri için

 

  • 6 yaprak kıvırcık ya da marul
  • 10 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/6 muskat rendesi
  • 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 20 yaprak taze nane
  • Tuz

 

Hazırlanışı

 
Temizlediğiniz balkabağını rendeleyin. Ancak rendelerken hızlı bir el hareketi yerine daha büyük ve uzun şeritler çıkması için kabağı rendenin en başından sonuna kadar rendeden ayırmadan rendeleyin. Böylece kabağı çok ezmemiş ve suyunu çıkarmamış olacaksınız. Bir karıştırma kabına önce kabakları ardından ince ince doğranmış 3 dal taze soğanı ekleyin. ½ adet soğanı ve 1 diş sarımsağı da minik minik doğrayarak ekleyin. Üzerine 2 yumurta kırın ve 4 çorba kaşığı unu serpin. Baharat olarak kanımca karanfil, muskat ve acı biber bu karışıma çok yakışıyor. 9 karanfili ezerek, 1 muskatın da 1/6’sını rendeleyerek ekleyin. Acı için dilerseniz 1 çay kaşığı pulbiber koyabilir veya acıyı daha derinden hissetmek isterseniz, 1 adet kurutulmuş acı biberi ince ince doğrayarak da ilave edebilirsiniz. Son olarak 1 çay kaşığı çekilmiş dört renk karabiber, 30 gram kabak çekirdeği içi ve ağız tadınıza göre tuz ekleyerek, tatlandırın. Bütün karışımı iyice karıştırın. Yayvan bir tavada, 1 cm. yüksekliğindeki ayçiçek yağını kızdırın. Karışımı iki kaşık yardımıyla toplayıp yağa bırakın, sonra da tepesine bastırıp biraz yayın. Bir kere çevirdikten sonra kızarınca, peçetenin üzerine alarak fazla yağını çektirin. Bu tariften yaklaşık 10-12 porsiyon mücver çıkacaktır.
 
Dilerseniz baharatlı yoğurt ve yeşillik ile süsleyebilirsiniz. Bunun için 10 çorba kaşığı yoğurda, 1/6 muskatın rendesi, biraz tuz ve 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın. Ferahlatıcı bir tat için ise yaprak taze naneleri kesme tahtasında üst üste koyup bir puro gibi sararak ince ince doğrayın ve yoğurtla karıştırın. Mücveri tabağa alın, üzerine kıyılmış marul ya da kıvırcık yaprakları koyun ve hazırlamış olduğunuz yoğurt sosundan gezdirerek servis edin.
 
Afiyet olsun. 😊
 

Yoğurtlu Havuçlu Kabak

 

Malzemeler

 

  • 3 tane kabak
  • 1 tane havuç
  • 8 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 dolu avuç ceviz
  • 5-6 dal dereotu
  • 6-7 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 dolu çay kaşığı tuz

 

Hazırlanışı

 
Cevizleri eliniz ile bölerek tavada kavurun. Diğer taraftan kabakları ve havuçları rendeleyin.
Kavrulmuş cevizleri ocaktan alarak zeytinyağı ekleyin. Rendelenmiş kabakları ve havuçları da tavaya ilave edin. Beraber tavada çevrildikten sonra soğuması için geniş bir kaba alarak tuzu ilave edin. Mayonez ve yoğurdu da ilave ederek karıştırın. Dilerseniz üzerini dereotu ile süsleyebilirsiniz.
 
Afiyet olsun!
 

Zencefilli Muhammara Tarifi

 

Malzemeler

 

  • 250 gr ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı ekmek içi
  • 3 çorba kaşığı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 adet limon suyu
  • Ceviz boyutunda zencefil

 

Hazırlanışı

 
Ceviz içi, sarımsak ve ekmek içini mutfak robotunda çekin. Organik biber salçası ve domates salçasını, karabiber, kimyon ve limon ile karıştırın. Son zencefili rendeleyerek karışıma ekleyin. Dilerseniz taze kekik ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun! 😊

Paylaş: