Yiyeceklerin doğru saklanması, uygun sıcaklıklarda olmaları ve tazeliği çok önemlidir. Bunları sağlamak için de buzdolabına nasıl yerleştirilmeleri gerektiğini bilmek gerekir.

 

Buzdolaplarımızda, raflar arasında sıcaklık farkları mevcuttur. Buzluğa en yakın olan raf, en soğuk raftır ve aşağılara doğru inildikçe sıcaklık artar. Bu yüzden bozulma riski en yüksek olan yiyecekler, en üst raflara koyulmalıdır.

 

En üst rafta et, balık, tavuk; ikinci rafta, peynir, süt yoğurt; aşağısında yemekler ve en altta sebzeler bulunmalıdır.

 

Sebzeleri, çoğunlukla yapıldığı gibi poşetleriyle koymak yerine çıkarıp yerleştirmek daha uygundur. Poşetten geçecek olan plastik, sebze için sağlıksız bir durumdur.

 

Pişmiş ve pişmemiş etlerin birbiriyle temas etmemesi gerekir. Çiğ et, bakterlerin üremesi için uygun bir ortamdır ve üzerinde bakteri olmayan pişmiş ete bakteri bulaştırır.

 

Kabukları bol miktarda bakteri bulunduran yumurtalar, mutlaka kendi kutularında saklanmalıdır. Sıkça yapılan, yumurtaların buzdolabındaki yumurta bölümlerine dizilmesi aslında yanlıştır.

 

Ülkemizde yemek saklamak için yaygın olarak kullanılan yoğurt ve dondurma kapları bu kullanım için uygun değildir. Yoğurt ve dondurma gibi ürünlerin son kullanma tarihleri, aynı zamanda kaplarının da son kullanma tarihleridir ve kullanılmaları, buzdolabınızda bulundurulmaları sağlıksızdır. Bu nedenle saklama işlemi cam kaplarla yapılmalıdır.

 

Ekmek gibi gıdalar buzdolabında saklanacaksa, içinde hava bırakılmayacak şekilde streç filmle sarılıp saklanmalıdır.

 

Kapak bölümü, dışa doğru açıldığı ve açıldığında daha fazla ısıya maruz kaldığı için bu bölüme soğuğa daha az ihtiyaç duyan ve bozulası zor ketçap, mayonez, içecek ve meşrubatlar yerleştirilmelidir.

Paylaş: